субота, 26. децембар 2015.

Čokoladna mus torta sa tri sloja





Ako vam se ovih dana u glavi mota misao, kakvu slatkost da napravim za Novu Godinu, a zna se da se u novu godinu ulazi sa posebno glamuroznom trpezom, to je za sreću, ne šalim se, možda ste je upravo našli na mom blogu.



Recept za ovu tortu je već odavno ošmekan na stranicama specijalnog izdanja All-Time Best Holiday Baking, veoma mi se svidela ideja o mus torti koja kombinuje belu i tamnu čokoladu. Morala sam da dodam maline na vrh torte, malo da "razbijem" sveprisutni ukus čokolade.





Pre nego što pređem na recept samo da vam skrenem pažnju na nekoliko stvari. Bela čokolada može da vam napravi problem, odnosno njen izbor. Ja sam koristila Nestle chips, a nije trebalo, zato što stvara grmeljastu teksturu u musu a nema ni dobar ukus. Ali, muž nije našao nijednu drugu. Mislim, nije kraj sveta, mus sigurno neće izgledati gladak, ali će se grmuljice brzo topiti u ustima. 


Nešto sam istraživala taj problem sa belom čokoladom i došla sam ponovo do autora ovog recepta, i on kaže da je za pravljenje musa najbolja bela čokolada koja nema puno putera od kakaa, a to su obično one jeftinije čokolade. Eto, bar ne morate da trošite pare na skupe bele čokolade.





Kad budete ispekli prvi sloj, na dnu torte, on će prilično da se skupi, ali ne brinite, kad budete sipali drugi sloj taj prazan prostor će da se popuni. Inače, taj donji sloj je ništa drugo do čokoladna torta bez brašna, ako ste je pravili znate kako će da izgleda.




Sečenje torte je još jedan izazov. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi bar 15 minta, a onda je secite, i to nožem koji ste umočili u toplu vodu i obrisali. 


Inače, torta nije previše teška za pravljenje, iako ne izgleda tako. Zaista se topi u ustima, i na prvi zalogaj izgleda lako, ne previše slatko, mislite u sebi kako možete još par parčića pojesti, međutim, čokolada je to, i ubrzo će vas zasititi. Ipak, verujem da ću joj se rado vraćati. 




Sastojci

za I (donji sloj):

85g putera
200g kvalitetne tamne čokolade, izlomljene na manje komade
1 kašičica Nes kafe
4 krupna jaja, na sobnoj temperaturi
1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
Prstohvat soli
65g šećera


za II (srednji) sloj:

4 kašike vruće vode
2 kašike kvalitetnog kakaa
200g kvalitetne tamne čokolade, izlomljene na manje komade
354ml slatke pavlake
1 kašika šećera
Prstohvat soli


za III (gornji) sloj:
3/4 kašičice želatina u prahu
1 kašika vode
170g bele čokolade, izlomljene na manje komade
354ml slatke pavlake


Maline, sveže ili zamrznute za dekoraciju

Kružni pleh, prečnika 23cm, kome se pomera dno tj. ivica.


Priprema:

I sloj:
Zagrejte rernu na 170C (325F). Namažite puterom pleh za pečenje. 

Odvojete belanca od žumanaca.

U jednoj šerpi stavite vodu 2cm dubine, i stavite je na vatru srednje jačine. Na nju stavite vatrostalnu činiju, koja ne dotiče vodu u šerpi. U njoj ćete otopiti čokoladu, povremeno mešajući žicom za mućenje. Dodajte nes kafu, so i puter i to dobro promešajte. Skinite smesu sa vatre i ostavite da se prohladi, nekih 5 minuta. U to dobro umešajte žumanca i ekstrakt vanile.

U većoj vangli mikserom umutite belanca povremeno dodavajući šećer. Kad ste dobili dobro ulupan sneg, umešajte ga spatulom u smesu sa čokoladom, u više navrata. Nemojte smesu da premešate, ipak, ne bi trebalo da bude belih tragova snega od belanaca. Stavite smesu u pleh za pečenje, poravnajte i pecite 1 -18 minuta. Kad je kora gotova izvadite je iz rerne i ohladite je u plehu za pečenje, za to će vam trebati više od sat vremena.


II sloj:
U činijici pomešajte 4 kašike vode sa 2 kašike kaka.

Opet stavite vatrostalnu posudu na šerpicu sa vodom koja se greje na srednje jakoj vatri i tu otopite čokoladu. Dodajte smesu sa kakaom, i so, kad dobijete lepu glatku smesu sklonite je vatre, neka se hladi oko 5 minuta.

Za to vreme u većoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku sa jednom kašikom šećera. U dobijeni šlag stavite iz tri puta smesu sa otopljenom čokoladom mešajući sve spatulom. Kad ste dobili mus ujednačene boje stavite ga ravnomerno preko prve kore. Udarite pleh par puta o sto da se smesa lepo raspodeli. Pokrijte pleh plastičnom folijom i stavite da odstoji u frižideru bar 15 minuta.

III sloj
U činijicu stavite jednu kašiku vode i preko toga  3/4 kašičice želatina u prahu, neka odstoji oko 5 minuta. 

Ponovo zagrejte vodu u šerpi i preko nje stavite vatrostalni sud sa belom čokoladom. Neka se tu čokolada greje par minuta, a onda je sklonite sa vatre i dodajte 180ml vrele slatke pavlake, poklopite posudu i posle par minuta sklonite poklopac, i mešajte smesu dobro dok ne postane glatka. Kad se ganaš potpuno ohladio, u jednoj vangli mikserom mešajte preostalu slatku pavlaku dok ne dobijete šlag. U šlag umešajte ganaš iz više puta koristeći spatulu. Kad ste dobili ujednačeni mus stavite ga preko srednjeg sloja, pokrijte plastičnom folijom, i neka tako torta prenoći u frižideru.


Sustradan uklonite ivicu sa pleha, najpre prođite spatulom uz ivicu torte. Koristite metalnu spatulu i da korigujete oštećenja na zidu ukoliko ih ima. Pospite tortu malinama, i posle 15-20 minuta isecite tortu i služite je.






12 коментара:

  1. Kakva divna torta! Koliko je ukusna mogu samo zamisliti. Prekrasno sve izgleda.

    ОдговориИзбриши
  2. Stvarno izgleda fenomenalno, mislim da je dodatak malina odozgo pun pogodak. Belu cokoladu onako klot nesto narocito ne volim, ali mmoram da priznam da tortama i kolacima da neki poseban smek i jos je prilicno dekorativna. Nisam nikad immala problem sa topljenjem, verovatno sam igrom slucaja odmah nabasala na dobru belu cokoladu koju uvek koristi. A nije nesto ni skupa :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno ne znam zašto je zovu bela čokolada kad se toliko razlikuje od čokolade, po svemu.

      Избриши
  3. Merkam ovakve torte vec dugo, ali nikako da i isprobam neki recept. U stvari, pravila sam davno jednu gde je i donji sloj bio mus. Bila je bas nezaboravna, ali zaista zasluzuje svecanu priliku! Druga fotka je jako lepa! ☺
    Draga Ivana, tebi i tvojoj porodici sve najbolje u novoj godini!!!! ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, i ja tebi želim puno uspeha i zdravlja sledeće godine! Probaj da je "overiš" ovom tortom:)

      Избриши
  4. Draga Ivana, hvala na receptu, torta je fenomenalna! :-) Sve najbolje u novoj godini!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super, drago mi je da si uživala u torti. Veliki pozdrav, i sve najbolje u 2016!

      Избриши
  5. A kad se tacno dodaje zelatin?

    ОдговориИзбриши
  6. Želatin se stavlja u treći, gornji, sloj sa belom čokoladom. Najpre se potopi u vodi, a zatim se dodaje u smesu sa otopljenom čokoladom, koja se zatim dobro izmeša, dok se potpuno ne ohladi. U to se doda umućena slatka pavlaka, tj. šlag.

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.